
spaghetti meatballs
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 1 uur uur
Totale tijd 1 uur uur 30 minuten min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 5 personen
Ingrediënten
Voor de gehaktballen
- 2 eetlepels Olijfolie
- 4 tenen Knoflook
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- 2/3 pak Beschuit
- 4 eetlepels melk
- 900 gram Rundergehakt
- 2 hele Eieren
- 5 eetlepels Platte peterselie
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 1 hele Ui
Voor de Saus
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 800 gram Tomatenblokjes in blik 2 blikken van 400 gram
- 500 gram Gezeefd tomaten/passata
- 140 gram Tomaten puree
- 1 hele ui
- 3 tenen Knoflook
- 2 eetlepels Italiaanse kruiden
- 2 theelepels Paprika poeder
Instructies
Voor de gehaktballen
- Verhit de olijfolie in een koekenpan. Voeg de ui, knoflook en een snuf zout toe. Dek de pan af en bak het uienmengsel 6-7 minuten op matig vuur tot de ui glazig is. Haal de koekenpan van het vuur, roer de Italiaanse kruiden erdoor en laat het uienmengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
- Verkruimel de beschuit in een grote bak. In totaal heb je ongeveer 140 gram nodig. Meng het broodkruim in een kom met de melk en laat het 10 minuten weken.
- Verhit de oven voor op 220 °C en vet een bakplaat in met olijfolie.
- Doe het gehakt, de eieren, peterselie, kaas, het broodkruim, het afgekoelde uienmengsel, 2 theelepels zout en 1 theelepel peper in een kom. Meng alles met je handen goed door elkaar.
- Bevochtig je handen en rol van het gehaktmengsel ballen ter grootte van een golfbal. Leg ze op de voorbereide bakplaat en bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Voor de saus
- Fruit de ui en knoflook in een pan tot glazig. Voeg hierna de tomatenblokjes, puree en passata toe en breng op smaak met de kruiden en de Parmezaanse kaas.
- Als de gehaktballen bijna klaar zijn roer er 225 ml water door en breng de saus tegen het kookpunt aan. Voeg de gebraden gehaktballen bij de hete saus, draai het vuur laag en laat het geheel 45 minuten zachtjes doorkoken.
- Breng een grote pan licht gezouten water aan de kook, voeg de spaghetti toe en kook hem in 10-12 minuten beetgaar.
- Giet de spaghetti af en doe hem in een grote schaal. Voeg een met de spaghetti. Voeg nu ook de gehaktballen en de overgebleven groot deel van de saus zonder gehaktballen toe en hussel hem om saus toe en strooi de kaas erover. Dien gelijk op.